Malaclemys terrapin centrata 

Carolina diamantrugschildpad

 

Beschrijving

Malaclemys terrapin, ook wel diamantrugschildpad genoemd naar de diamantvormige schildplaten op het schild, is een middelgrote waterschildpad (ca 23 cm) uit Noord- Amerika. Hun uiterlijk is bijzonder variabel, de kleur van hun schild varieert van zwart tot geel met een grove of fijne tekening van ringen. De huid is donkergrijs tot spierwit met fijne stippen tot grote zwarte vlekken. 

Er zijn 7 ondersoorten van Malaclemys terrapin:

  • Malaclemys terrapin terrapin
  • Malaclemys terrapin centrata
  • Malaclemys terrapin tequesta
  • Malaclemys terrapin rhizophorarum
  • Malaclemys terrapin macrospilota
  • Malaclemys terrapin littoralis
  • Malaclemys terrapin pileata

Geslachtsonderscheid

De geslachten zijn bij volwassen diamantruggen makkelijk van elkaar te onderscheiden. Vrouwtjes worden groter dan de mannen en hebben een grotere, bredere kop. Mannetjes hebben een dikkere, langere staart waarvan de cloaca zich ver buiten de rand van het schild bevindt. Het linker dier op de foto’s is een volwassen vrouw. Het dier op de rechter foto’s is een volwassen man.

Verspreidingsgebied en habitat

Malaclemys terrapin komt voor langs de Atlantische en Golf kust van de USA. Ze bewonen zoutmoerassen, mangroven, baaien, kustrivieren  en estuaria. Volwassen vrouwtjes bevinden zich voornamelijk verder van de kust in dieper water en jonge dieren en mannetjes blijven dichter bij de kust in ondieper water. Het verspreidingsgebied van Malaclemys terrapin centrata strekt zich uit van Noord-Carolina tot Noord-Florida.

Temperament

Volwassen Malaclemys zijn erg tolerant naar soortgenoten. Zowel mannen als vrouwen kunnen probleemloos in een groep worden gehouden mits de dieren voldoende ruimte hebben. Wanneer diamantruggen te weinig ruimte hebben kan dit resulteren in het bijten in ledematen en staarten. Omdat mannelijke Malaclemys terrapin een sterke drang hebben om te paren moet een man met meerdere vrouwtjes gehuisvest worden om te voorkomen dat een vrouwtje continu lastig wordt gevallen door het mannetje.

Sommige jonge Malaclemys terrapin kunnen zich erg agressief naar soortgenoten gaan gedragen. Wanneer dit ndoor de houder niet op tijd wordt opgemerkt kan dit resulteren in ernstige bijtwonden. Zet een dier onmiddellijk in een aparte bak bij de eerste aanwijzingen van agressie.

 

Huisvesting

  • Grootte aquarium: 150 – 120x50x50 cm of groter.
  • Watertemperatuur: 22 – 26 graden.
  • Temperatuur onder warmtelamp: 35 – 40 graden.
  • Freguson zone: 3

Malaclemys zijn schildpadden van een middelgroot formaat en sterke zwemmers. Om deze dieren voldoende bewegingsvrijheid te kunnen bieden is een aquarium van tenminste 120 cm nodig voor 1 à 2 dieren. Een waterdiepte van minimaal 40 cm geeft de dieren nog meer zwemruimte. Op de bodem kan een laag rivier zand worden aangebracht. Behalve dat het fraaier eruit ziet dan een kale bodem biedt het de dieren ook verrijking van hun leefomgeving. Grof gebroken koraal is ook een goed bodemsubstraat. Grind is niet geschikt. Bij consumptie veroorzaakt het verstoppingen. Verder kunnen er ook 1 of 2 grote stukken kienhout in de bak geplaatst worden. Deze worden gebruikt om zich aan te schuren, eronder te slapen en ze kegelen de stukken ook graag door de hele bak. Het heeft geen zin om levende waterplanten in het aquarium te zetten omdat deze algauw kapot gemaakt worden door de activiteiten van de dieren. Stevige nepplanten zijn wel een goede toevoeging en drijfplanten kunnen het ook goed doen.

In hun natuurlijke leefgebied leeft de diamantrug in brak water, de volwassen vrouwen brengen regelmatig lange perioden in zeewater door op zoek naar voedsel. In gevangenschap kan deze soort zowel in brak water als in zoet water worden gehouden. Indien de dieren in brak water gehouden worden moeten ze minstens eenmaal per week toegang krijgen tot zoet water om te drinken. Ondanks dat deze soort in brak water leeft kunnen ze niet zoals zeeschildpadden zoutwater drinken en het overtollige zout uitscheiden. Wel hebben ze een hoge tolerantie voor een hoge zoutconcentratie in hun lichaamsvloeistoffen.

Malaclemys terrapin zijn zeer gevoelig voor de waterkwaliteit. In vuil water, met name in zoet water, zijn ze erg vatbaar voor schildrot en schimmelinfectie van de huid. Omdat het rommelige eters zijn en ze veel afval produceren is het van groot belang om het water goed te filteren om de dieren gezond te houden. Een filter met een capaciteit van zeker tweemaal het formaat van het aquarium waar de dieren in zijn gehuisvest is aan te bevelen. Naast goede filtratie zijn regelmatige waterwissels nodig om het nitraatgehalte en de bacteriedruk van het water laag te houden.

Het landgedeelte waar de diamantruggen kunnen zonnen moet volledig droog zijn en ze moeten er makkelijk op kunnen klimmen. Boven het eiland kunnen 1 of meerdere warmtelampen gehangen worden. Er kan gekozen worden voor verschillende typen lampen, zolang deze voor een temperatuur van tenminste 35 graden zorgen en de dieren aan zowel uva als uvb blootgesteld worden. 

 

Huisvesting jonge dieren

Jonge diamantruggen moeten anders gehuisvest worden dan halfwas en volwassen dieren. In het wild leiden jonge dieren een verborgen bestaan. Ze verschuilen zich tussen plantaardig materiaal om zo roofdieren te ontlopen. Ook in gevangenschap zijn jonge dieren schuwer dan hun grotere soortgenoten. Een aquarium voor jonge dieren kan het best ingericht worden met veel nepplanten om in te schuilen. Jonge dieren die zich veilig voelen eten en groeien beter. De watertemperatuur moet zo’n 28 – 30 graden bedragen. De eerste paar maanden van hun leven kan de waterhoogte het best niet te diep zijn, zo’n 10 a 15 cm is voldoende. Een stuk kurk of een massa planten kan als zonneplek dienen. Een temperatuur tussen de 30 en 35 graden is voldoende. Hierboven kan een warmtelamp worden gehangen. Ook jonge dieren moeten van UV licht worden voorzien.  

Voeding

Malaclemys terrapin zijn carnivoren. In het wild bestaat hun dieet voornamelijk uit weekdieren zoals slakken en mosselen, krabben, vis en aas. In hun magen zijn ook kleine hoeveelheden plantaardig materiaal aangetroffen, maar het is niet duidelijk of dit doelbewust is gegeten of per ongeluk tijdens het eten van prooi.

Om het dieet van wilde Malaclemys terrapin na te bootsen krijgen de dieren slakken uit de tuin, diverse soorten zeevis, inktvis, mosselen, garnalen en nestmuizen te eten. Omdat de vis, weekdieren en schaaldieren uit de diepvries komen, krijgen de dieren ook diverse soorten pellet voer om zo te garanderen dat er geen vitamine tekorten ontstaan. In de bak zijn altijd meerdere stukken sepia aanwezig zodat de dieren calcium kunnen opnemen wanneer ze daar behoefte aan hebben.

Jonge dieren krijgen hetzelfde voer als de volwassen dieren. Zij krijgen daarnaast ook nog andere kleine prooidieren zoals pissebedden, muggenlarven en wormen.